Foto: dvrcan - stock.adobe.com

13 populära workation destinationer 2022

Publicerad:

Det blir allt vanligare att ta med jobbet ut i världen. I synnerhet Covid-pandemin har visat att med en bra internetuppkoppling är det många som kan jobba från var som helst.  

Digitala nomader och workationers är dock inte något nytt och andelen digitala arbetare som tar med jobbet ut i världen ökar från år till år. Vissa destinationer har varit på radarn för digitala nomader i många år medan andra har blivit mer populära de senaste åren. 

Gemensamt för de mest populära platserna är att de har bra coworking-kontor, ett behagligt klimat, erbjuder upplevelser efter arbetstid, har en rimlig prisnivå och en social miljö med andra digitala arbetare. 

Här är vår översikt över några av de bästa platserna att åka på workation till 2022.

Lissabon

Lisboa.
Färgrika byggnader i Alfama distriktet i Lissabon.
Foto: SeanPavonePhoto – stock.adobe.com

Med bra väder året runt, fantastisk mat och en förmånlig prisnivå är det inte konstigt att Lissabon har blivit en populär plats för digitala nomader och workationers från hela världen. Dessutom har staden i sig mycket att erbjuda som kilometervis av kustlinjer med stränder och vattensportaktiviteter, historisk arkitektur, livligt nattliv, en trevlig lokalbefolkning där de flesta talar engelska och otaliga restauranger som gör även den mest kräsna gommen glad.

Chiang Mai

Chiang Mai.
Royal Flora Ratchaphruek Park i Chiang Mai.
Foto: SeanPavonePhoto – stock.adobe.com

Chiang Mai är känt som en av världens mest prisvärda platser för workations och lockar av den anledningen till sig många som jobbar på distans. Internethastigheten har också ett rykte om sig at vara mycket bra här. Chiang Mai är en avslappnad stad med en trevlig lokalbefolkning. Här är det billigt att bo, äta och man träffar många likasinnade. Dessutom har staden en rik kultur, otaliga tempel och ett stort utbud av trevliga caféer och restauranger.

Singapore

Singapore.
Jätteträd i Gardens by the Bay, Singapore.
Foto: Noppasinw – stock.adobe.com

Om du vill arbeta och semestra på en destination som är varm och tropisk, trygg och ren, i ett välfungerande samhälle med en av världens snabbaste och mest pålitliga internetuppkopplingar, så är Singapore ett bra val. Även om Singapore inte är det mest rimliga valet för en workation, så kan man faktiskt leva ganska överkomligt här också.  

Tunnelbane- och bussbiljetter ger mycket för pengarna och maten man hittar på så kallade “hawkers centers” är både välsmakande och billig. Hotellvistelsen är ofta det som driver upp priset mest i Singapore och även om coworking-kontor kostar lite mer än i grannländerna så får man ändå mycket för pengarna.

Bali

Bali.
Bali är mycket populärt hos digitala arbetare.
Foto: Shawn – stock.adobe.com

Bali är en annan workation favorit där du garanterat kommer att resa hem med bagaget fullt av fina upplevelser. Detta är ett paradis som har allt man kan begära som digital nomad; ett härligt tropiskt klimat, låga levnadsomkostnader, massor av hippa caféer med bra internetuppkoppling, några av världens bästa coworking-kontor, fantastiska stränder, tropisk djungel och en spännande kultur.

Canggu och Ubud är de mest populära platserna för digitala nomader och workationers på Bali, och här ska det mycket till om man inte snabbt hittar ett socialt nätverk med andra som jobbar på distans.

Koh Lanta

Koh Lanta.
En av Koh Lantas många fina stränder.
Foto: Alexander Ozerov – stock.adobe.com

Koh Lanta är en avslappnad och vänlig ö som är perfekt för en workation. Här trivs erfarna digitala nomader lika bra som förstagångsresenärer och många återkommer år efter år. Koh Lanta är på många sätt en perfekt plats att börja om du aldrig testad att kombinera arbete med resor. Folk är vänliga, det är enkelt att hitta, här finns ett av Asiens bästa coworking-kontor, klimatet är härligt, kriminaliteten är låg och det finns mycket att göra på fritiden.

Hoi An

Hoi An.
Den charmerande gamla staden i  Hoi An.
Foto: efired – stock.adobe.com

Hoi An ligger vi kusten i centrala Vietnam, en kort bilresa från Da Nang som har en internationell flygplats. Hoi An har en historisk och spännande stadsdel som står på UNESCO:s världsarvslista, och en kort skoter- eller cykeltur bort ligger strandområdet An Bang för den som tycker om att vara vid kusten. Staden har en liten men bra coworking-miljö och är ett bra alternativ för de som tycker att de livligare och populära platserna blir lite för mycket av det goda.

Las Palmas (Gran Canaria)

Las Palmas.
Playa de Las Canteras i Las Palmas.
Foto: zm_photo – stock.adobe.com

Las Palmas är populärt bland digitala nomader och workationers, mycket på grund av det milda klimatet, många fantastiska coworking-kontor och bra social miljö. När vintern kryper in över det europeiska fastlandet förblir klimatet på Gran Canaria milt under hela vintern. Prisnivån är låg jämfört med övriga Europa och staden är lätt att lära känna och hitta runt i.

Budapest

Budapest.
En av Budapests många gågator.
Foto: ArTo – stock.adobe.com

Budapest fanns länge inte med på kartan över de bästa workation destinationerna, men de senaste åren har populariteten ökat kraftigt. Med sitt strategiska läge i centrala Europa är det lätt att ta sig hit. Här hittar du bra internetuppkopplingar, välsmakande mat, vacker arkitektur och många coworking-kontor.

Tbilisi

Tbilisi.
Panorama över Tbilisi stad.
Foto: monticellllo – stock.adobe.com

Tbilisi i Georgien är den bästa platsen att vara digital nomad på i Centralasien. Här hittar du en vänlig befolkning och liberala visumregler, där du vanligtvis kan vistas i landet upp till ett år åt gången. Maten är god, det finns flera moderna coworking-kontor och det finns ett stort utbud av boendealternativ. Inte minst är prisnivån fin och Tbilisi konkurrera med Chiang Mai om att vara den stad som ger bäst valuta för pengarna för digitala nomader.

Bangkok

Bangkok.
Upplev templen vid Chao Praya-floden i Bangkok.
Foto: nukul2533 – stock.adobe.com

Bangkok är så mycket mer än en transitstad på väg till öarna i södra Thailand eller bergen i norr. Detta är en destination som många digitala nomader, workationers och expats tillbringar kortare eller längre tid i, speciellt de som tycker om energiska storstäder. Med ett stort utbud av coworking-kontor spridda över hela staden, prisvärda boendealternativ, god mat och spännande upplevelser, är detta ett bra ställe att jobba ifrån under några dagar eller veckor.

Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City.
Vinh Nghiem Pagoda i Ho Chi Minh City.
Foto: romanslavik.com – stock.adobe.com

Med byggandet av nya Saigon Silicon City är det ingen tvekan om att denna stad satsar på teknologi och innovation. Ho Chi Minh City är populär bland expats och digitala nomader som tycker om att bo i en  livlig och energisk storstad, Med bra coworking-kontor, snabb internetuppkoppling och utsökt mat, och resten av Sydostasien inom räckhåll, är detta en mycket bra plats att ha som bas.

Playa Del Carmen

Playa del Carmen.
Playa del Carmen är för dig som tycker om stränder.
Foto: elvirkin – stock.adobe.com

För den som vill ha vackra stränder, fantastisk mat, bra coworking-kontor och en trevlig prisnivå, så är Playa Del Carmen platsen att se närmare på. Det är den mest populära destinationen för digitala nomader i Mexico och här är det många som bosätter sig en längre tid. WiFi är av varierande standard i staden, så satsa på att jobba från ett coworking-kontor eller ett café som fokuserar på digitala arbetare.

Buenos Aires

Buenos Aires.
Plaza de Mayo i Buenos Aires.
Foto: Aleksandar Todorovic – stock.adobe.com

Buenos Aires är den mest populära staden för digitala nomader i Sydamerika. Här hittar du flera bra coworking-kontor, ett behagligt klimat större delen av året och ett livligt nattliv.

Med sin unika mix av europeisk och latinamerikansk kultur, många caféer, låga boendekostnader och stabil internetuppkoppling är detta en spännande stad att  bosätta sig i under några veckor eller månader.

Hittade du en destination som lockar? Kontakta oss idag för att planera din nästa workation!

Fler blogginlägg

Dubai
Vi har testat ett urval av coworking-kontor i Dubai. Dessa finns utspridda över hela staden, från Al Karama i Bur Dubai och helt till Dubai Marina söder om Palm Jumeirah.
Coworking-kontor.
Varför ska du jobba från ett coworking-kontor, framför att sitta på ett café, hotellrum eller en strand? Här är några bra anledningar för att välja att jobba från ett coworking-kontor.

Kontakta oss för att planera din nästa workation.