Foto: Yevhenii - stock.adobe.com

Hur kan man vara produktiv på en workation?

Publicerad:

Du har precis landat på en exotisk och spännande destination, med frestelser i öst och väst. En inbjudande strand, attraktioner, barer, nya bekantskaper och otaliga upplevelser väntar runt varje hörn.

Många frågar oss om hur man klarar att hålla fokus så att man är lika produktiv som hemma. Med lite självdisciplin och en bra plan så är det faktiskt inte så svårt som många tror. Bli inte överraskad om du kommer på dig själv att vara mer produktiv!

Fasta arbetstider

Ha fasta arbetstider, precis som du skulle haft hemma. Oavsett om du bestämmer dig för att jobba från kl 8 – 16 eller 14–22 så måste du ha självdisciplin att komma till jobbet på avtalad tid varje dag. Kom ihåg att jobbet är den viktigaste anledningen till att du är på workation och att allt annat är en fin belöning när arbetsdagen är över.

Jobba på ett coworking-kontor

Förutom att ha fasta arbetstider, är också en fast arbetsplats en viktig nyckel till att upprätthålla produktiviteten. Har du ett fast coworking-kontor att arbeta ifrån, kommer du lättare in i ett ”jobbmood”, bland annat för att du känner omgivningarna och inte behöver börja om från början varje dag. 

Dessutom kan du lita på att internet fungerar och att du har tillgång till el när du behöver det. Ett coworking-kontor ger dig en fast hållpunkt, som gör att det är lättare att komma in i  jobbläge när du kommer på morgonen, så är det också enklare att lämna jobbläget när du lämnar kontoret efter avslutad arbetsdag.

Workation på Koh Lanta.
Solnedgång kan bli en del av din dagliga, fasta rutin.

Spara det roliga till helgen och semestern

Det kan verka tråkigt, men ska du fungera på jobbet så måste du ha en viss rutin när du inte jobbar. Fasta arbetstider betyder att du behöver gå och lägga dig i normal tid, så att du är klar i huvudet och redo för en ny arbetsdag. Skjut upp utflykter, aktiviteter, fest eller vad det kan vara till helgerna och semestern, men håll igen lite under vardagarna. 

Du kan unna dig lite kul, men man bränner ljuset snabbt i båda ändarna om du har för hektiska dagar utanför jobbet. Du känner dig själv bäst och vet vad du behöver för att ladda batterierna.

Riktig utrustning

För att kunna jobba effektivt är det nödvändigt att du har riktigt arbetsutrustning. En laptop som fungerar för ändamålet är en självklarhet, och beroende av vad du har för slags jobb så finns en hel del andra saker som kan göra dig mer effektiv.

  • Får du ont i nacken av att se ner på en laptop? Investera i en ihopslagbart laptop-hållare som gör att du kan räta upp ryggen.
  • Är en skärm för lite? Det finns bärbara externa skärmar som gör att du kan fördubbla arbetshastigheten utan att det väger allt för mycket. På många coworking-kontor kan man också hyra skärmar.
  • Bullriga omgivningar eller pratsam kollega? Ta med öronproppar eller brusreducerande hörlurar.
  • Ska du logga in på osäkra nätverk? Investera i en bra VPN-leverantör så att du surfar tryggt på internet.
Hitta den ‘setup’ som gör dig mest möjligt produktiv.

Ta ledigt när du är ledig

När arbetsdagen är slut är det viktigt att du kopplar av från jobbet på samma sätt som du skulle gjort hemma. Om du jobbar i en annan tidszon än dina kollegor hemma är det lätt hänt att man kollar jobbmejl hela dygnet, med det resultat att man alltid är ”på”. Avtala med chefer och kollegor före avresa så att de har klara förväntningar om när du är tillgänglig – och när du är ledig.

Ett socialt liv utanför jobbet

Precis som hemma så är en kombination av egentid och att vara social det som gör att man får bäst möjliga balans i vardagen. Genom att jobba på ett coworking-kontor kommer man lättare i kontakt med andra i samma situation, och som sannolikt också vill socialisera efter arbetstiden. Reser man ensam är detta speciellt viktigt.

Håll dig aktiv och utöva dina hobbyer på workation.
Foto: shock – stock.adobe.com

Träna och utöva dina intressen

Tränar du, eller har du andra fritidsaktiviteter när du är hemma? Lägg in samma rutiner när du är på resa. Hitta en lokal träningsstudio, yogastudio eller intressegrupper och ha fasta tider varje vecka. Ska man lyckas med att vara produktiv på jobbet är det en stor fördel att vara fysiskt aktiv 2–3 gånger per vecka. Kom också ihåg att lägga in pauser under arbetsdagen för att sträcka på kroppen.

Ha fasta möten med kollegorna hemma

Ha fasta dagliga eller veckovisa möten med kollegorna så att du håller dig uppdaterad på alla arbetsuppgifter samtidigt som du känner att du är en del av teamet. Då blir det lättare att hålla en riktigt kurs i arbetsvardagen, något som gör att man blir mer produktiv.

Är du redo för att byta ut kontoret hemma med en workation? Kontakta oss i dag!

Fler blogginlägg

Dubai
Vi har testat ett urval av coworking-kontor i Dubai. Dessa finns utspridda över hela staden, från Al Karama i Bur Dubai och helt till Dubai Marina söder om Palm Jumeirah.
Coworking-kontor.
Varför ska du jobba från ett coworking-kontor, framför att sitta på ett café, hotellrum eller en strand? Här är några bra anledningar för att välja att jobba från ett coworking-kontor.

Kontakta oss för att planera din nästa workation.